Przewlekłe choroby płuc

Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) to nazwa rodzajowa grupy chorób płuc, w tym przewlekłego zapalenia oskrzeli, rozedmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Ludzie, którzy cierpią na POChP, mają trudności z oddychaniem, głównie wskutek zwężeniem dróg oddechowych i szybkim pogarszaniu się stanu. Przewlekłe zapalenie oskrzeli jest zapaleniem dróg oddechowych z obturacją dróg oddechowych, powodującym długotrwały kaszel z wydzieliną. Rozedma płuc jest schorzeniem powodującym niszczenie tkanki płucnej.

Varraso i wsp. (2015) przeanalizowali dane z obszernego badania ponad 120 tys. osób w celu zbadania oddziaływania diety na ryzyko zachorowania na POChP. Ludzie będący na zdrowszej diecie (opartej na produktach pełnoziarnistych, owocach, warzywach, orzechach, nasionach, kiełkach i niskim spożyciu czerwonego i przetworzonego mięsa, rafinowanych ziaren i napojów słodzonych) mieli 33% niższe ryzyko zachorowania na POChP.

Badanie związku pomiędzy dietą a POChP na mieszkańcach Wielkiej Brytanii wykazało, że diety bogate w owoce, warzywa, wielonasycone tłuszcze i produkty pełnoziarniste wykazują działanie ochronne przeciwko zaburzeniom czynności płuc i POChP (Shaheen i wsp., 2010)

Podobne wyniki otrzymano, kiedy badano związek  POChP i czynności płuc a spożyciem błonnika (Kan i wsp., 2008). Badacze odkryli, że czynności płuc znacznie się poprawiają u ludzi, którzy ogólnie spożywają więcej błonnika (ze wszystkich źródeł roślinnych razem wziętych), w szczególności błonnika zbożowego i owocowego. Im większe spożycie tych pokarmów, tym niższe ryzyko zachorowania na POChP. Autorzy zasugerowali , że działanie ochronne błonnika na zdrowie płuc wynika prawdopodobnie z jego właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających.

Dieta oparta na produktach roślinnych może również pomóc w poprawie stanu zdrowia u ludzi, którzy cierpią na POChP i zredukować ryzyko przedwczesnej śmierci. Przebadano prawie 3 tys. mężczyzn z całej Europy, cierpiących na POChP (Walda i wsp., 2002). Wyniki pokazały, że wysokie spożycie owoców i witaminy E znacznie zmniejszyło ryzyko śmierci. Zwiększenie spożycia owoców o 100 g powiązano z 24% spadkiem ryzyka śmiertelności z powodu POChP. W przypadku witaminy E zwiększenie dziennego spożycia o 5 mg zmniejszyło to ryzyko o 23%. Dieta roślinna jest naturalnie bogata w witaminę E, ponieważ wszystkie główne źródła tej witaminy pochodzą z roślin.

Wyniki te są poparte wcześniejszym badaniem diety i funkcji płuc Brytyjczyków (Butland i wsp., 2000). Badacze mierzyli funkcje płuc u mężczyzn w średnim wieku i analizowali ich diety przez okres pięciu lat. Prawidłowe funkcje płuc zostały powiązane z wysokim spożyciem witaminy C, witaminy E, beta karotenów, owoców cytrusowych, jabłek i soków owocowych.

Przedstawione powyżej wyniki wybranych badań pokazują, że dieta oparta o produkty roślinne, bogate w przeciwutleniacze i błonnik, może mieć korzystny wpływ na zdrowie płuc i zapobieganie POChP.