Zupa miso
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
Dashi (bulion bazowy)
1,5 l domowego bulionu warzywnego lub wody
5–6 małych suszonych grzybów shiitake
1 liść kombu
Kostka tofu, najlepiej silken
1 mała drobno posiekana cebulka LUB mały pęczek cebuli dymki, pokrojonej w cienkie plastry o grubości 2 cm
pieczarki (opcjonalnie)
brokuł (opcjonalnie)
4 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
1-1½ łyżeczki pasty z miso mugi (średnio ostrej) na jedną porcję – w przypadku braku pasty miso mugi, można użyć innego, ciemniejszego rodzaju pasty, np. genmai, ale wtedy należy dodać jej odrobinę mniej; jeżeli używamy bardzo jasnej pasty miso, należy dodać jej trochę więcej, ale stopniowo.
makaron ryżowy
szczypiorek (do posypania)
Przygotowanie:
- Składniki na dashi (bulion/wodę, grzyby, kombu) umieścić w dużym garnku.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotować warzywa i inne składniki zgodnie z instrukcją powyżej. Odstawić.
- Zmiksować grzyby i kombu z dodatkiem gotowego bulionu tak, aby uzyskać jak najbardziej gładką konsystencję. Wlać z powrotem do garnka.
- Dodać pozostałe składniki – warzywa, imbir i sos sojowy (z wyjątkiem pasty miso, tofu i nori) – i gotować na małym ogniu przez 5–7 minut lub do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną, następnie zdjąć z ognia.
- Dodać pastę miso, wymieszać.
- Przed podaniem posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.