Zupa dyniowa z chili
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
🌱 1 mała dynia piżmowa lub jej resztki po innym daniu
🌱 1 duża marchewka
🌱 2 duże ziemniaki
🌱 2-2,5 l bulionu (lub więcej, zależy jak gęste zupy lubicie)
🌱 3 łyżki wegańskiej śmietany
🌱 przyprawy: sól, 2 szczypty białego pieprzu, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki sosu sojowego.
Do posypania płatki drożdżowe oraz płatki chilli.
Przygotowanie:
Jeśli mamy już ugotowaną wcześniej dynię, ziemniaki i marchewkę, to świetnie. Wystarczy dokładnie zblendować je z bulionem, doprawić, podgrzać i dodać ugotowaną zieloną soczewicę oraz śmietanę, na koniec posypać płatkami chilli i płatkami drożdżowymi.
Jeśli zupę robimy od podstaw, to warzywa należy obrać, ugotować w bulionie do miękkości i zmiksować na idealnie gładką masę. Dalej jak w punkcie pierwszym.
Uwagi:
- płatki chilli można zastąpić ostrą papryką
- śmietanę można zastąpić naturalnym, niesłodzonym jogurtem kokosowym
- jeśli lubimy rzadsze kremy, wystarczy dolać więcej bulionu.
Smacznego! 🎃