Wegańska à la musaka
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Przepis na blachę 20 x 35 cm (8 porcji)
Składniki:
♥ 4-5 dużych, obranych ziemniaków
♥ 3-4 bakłażany
Na farsz:
♥ 2 cebule
♥ 4-6 ząbków czosnku
♥ 3 marchewki
♥ 2 pietruszki
♥ 3 łodygi selera naciowego
♥ 1 papryka
♥ 2-3 różyczki kalafiora
♥ 2 pomidory
♥ 250-300 ml przecieru pomidorowego
♥ ½ szklanki wytrawnego wina czerwone
♥ 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
♥ 3 łyżki cukru
♥ 1 ½ łyżki soli
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ ¼ łyżeczki mielonych goździków bądź kilka całych
♥ ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
♥ szczypta płatków chili
♥ duża garść posiekanych, świeżych ziół (oregano, bazylia, pietruszka, tymianek)
Beszamel:
♥ 4 łyżki oleju
♥ 5-6 łyżek mąki pszennej
♥ ok. 1/2 l mleka sojowego
♥ szczypta soli
♥ duża szczypta gałki muszkatołowej
♥ 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Dodatkowo:
♥ oliwa
♥ sól
Wykonanie:
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry ok. 7 mm. Grilluj je na suchej patelni lub na grillu, po ok. 2 min. z każdej strony, aż zaczną się robić brązowe. Ponacinaj skórkę na każdym plastrze, w kilku miejscach. Po upieczeniu łatwiej będzie kroić musakę, gorący bakłażan nie będzie się ciągnął i miąższ nie będzie się oddzielał od skórki.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i oprósz solą. Surowe ziemniaki pokrój wzdłuż na duże plastry o grubości 3-5 mm i ułóż ścisło dwie warstwy na dnie naczynia, skrop oliwą i posól. Na ziemniaki ułóż ścisło dwie warstwy grillowanych bakłażanów. Każdą warstwę polej oliwą i posól.
Wszystkie warzywa do farszu pokrój na bardzo drobną kosteczkę (czasochłonne) albo zmiel w blenderze (ja używam blendera z ostrzem w kształcie litery “S”). Warzywa w gotowym farszu muszą konsystencją i rozmiarem przypominać kawałeczki mięsa mielonego. Zbyt duże kawałki sprawią, że farsz będzie wypadał podczas krojenia. Zbyt rzadki farsz wypłynie. Nie polecam ścierania warzyw na dużych oczkach tarki – kawałki będą za duże. Blender daje najlepsze i najszybsze efekty. Warzywa blenduj grupami i w tej samej kolejności dodawaj je na patelnię, na rozgrzaną oliwę (⅓ szkl). Zacznij od cebuli i czosnku. Kiedy się lekko zeszklą dodawaj pozostałe warzywa, zaczynając od najtwardszych, w odstępach ok. 1 min.: pietruszka+marchewka, seler naciowy, kalafior+papryka, pomidor. Dzięki zachowaniu odpowiedniej kolejności warzywa w farszu będą miały podobną miękkość. Wymieszaj warzywa, podduś jeszcze ok. 1 min. Teraz dodaj wszystkie pozostałe składniki i przyprawy, oprócz świeżych ziół. Wymieszaj dokładnie farsz i podgrzewaj na “małym gazie” ok. 10 min., do odparowania wody. Na koniec dodaj zioła i ewentualnie dopraw do smaku. Twój farsz powinien być już gęsty, bardzo aromatyczny, lekko słodki a warzywa jeszcze delikatnie al dente. Gotowy farsz wyłóż do naczynia, na bakłażany. Warstwa farszu powinna mieć ok. 1 ½ cm grubości. Na farsz nałóż jeszcze jedną warstwę grillowanych bakłażanów.
Przygotuj beszamel. Na patelni lekko rozgrzej olej i dodaj mąkę. Podgrzewaj zasmażkę ok. pół minuty, ciągle mieszając, żeby nie przypalić mąki. Dodaj mleko i mieszaj intensywnie, aby nie pojawiły się grudki. Kiedy sos zgęstnieje zdejmij patelnię z palnika, dopraw gałką muszkatołową, solą i płatkami drożdżowymi. Wylej beszamel na musakę i wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180’ C. Piecz ok. 40 min. Zostaw ok. 15 min. do przestygnięcia przed podaniem.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/