Tarta brzoskwiniowa z nutą cynamonu
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na spód (foremka na tarte 25cm):
- 100g daktyli
- 250g ulubionych orzechów (wzięłam pół na pół orzeszki ziemne z laskowymi)
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka karobu
Składniki na krem:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego (wybrałam słonecznikowe)
- 1 ½ szklanki pokrojonych brzoskwiń
- 6 łyżek syropu z agawy
- 4 łyżki syropu daktylowego (lub parę daktyli wrzuconych do gotowania z kaszą)
- łyżka cynamonu
+2 brzoskwinie do dekoracji
Przygotowanie:
- Do malaksera wrzuć 125 g orzechów i zmiel je drobno. Następnie dodaj resztę orzechów i włącz malakser na chwilę, tak by pozostały kawałki orzechów.
- Dodaj daktyle, cynamon i karob. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Następnie ręcznie przełóż masę do formy na tartę, równomiernie ją rozprowadzając.
- Formę włóż na przynajmniej 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie na spodzie rozłóż jedną brzoskwinię pokrojoną w cienkie paski. Wszystko włóż z powrotem do zamrażarki na min. 15 minut.
- Kaszę przepłucz dokładnie pod gorącą wodą. Wsyp ją do garnka, zalej mlekiem i dodaj wcześniej pokrojone brzoskwinie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj wszystko pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia płynów przez kaszę, czyli około 20-30 minut.
- Zawartość garnka zblenduj razem z cynamonem i syropem z agawy i daktyli. Pamiętaj, że słodkość masy będzie zależeć od tego, czy brzoskwinie będą dojrzałe, najlepiej zacznij od dodania ¾ syropów i potem ewentualnie dosładzaj.
- Masę wylej na spód i wstaw na parę godzin do lodówki, aż do zastygnięcia masy.
- Tartę udekoruj świeżą brzoskwinią, możesz też dodać inne owoce, orzechy, kakao czy cynamon.
Smacznego!
Przepis autorstwa Karoliny Szewczyk prowadzącej instagrama Qavenn: HTTPS://WWW.INSTAGRAM.COM/QAVENN/