Szarlotka
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
(tortownica 24 cm)
Spód:
- 1/3 szklanki płatków owsianych;
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych;
- 1/3 szklanki słonecznika;
- 1 garść daktyli.
Na warstwę jabłkową:
- ok 2,5 kg jabłek;
- 4 łyżeczki agaru;
- woda;
- sok i skórka z 1 cytryny;
- syrop daktylowy, syrop z agawy lub syrop klonowy do posłodzenia (opcjonalnie);
- 1-2 łyżeczki cynamonu;
- orzechy, migdały.
Jeśli używamy daktyli suszonych – wcześniej namoczyć ok. 5 minut we wrzątku, odlać wodę i zblendować.
Płatki owsiane, wiórki kokosowe i słonecznik i zmielić (np. w młynku do kawy), dodać daktyle i wszystko zblendować tak, aby wyszła klejąca masa o konsystencji, gliny, plasteliny. Przygotowaną masą wyłożyć spód tortownicy.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Połowę zmiksować blenderem z sokiem i skórką cytrynową. Połowę pokroić w małą kostkę. Powinny wyjść 4 szklanki musu.
Mus wymieszać w garnku z jabłkami pokrojonymi w kostkę, agarem i cynamonem. Sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić.
Zawartość garnka mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3 minuty
Masę wylać na spod, wyrównać wierzch i posypać drobno pokrojonymi orzechami i migdałami
Wstawić do lodówki na ok 2-3h, aby masa stężała.
Można podawać na ciepło z kokosową bitą śmietaną lub lodami.