Spaghetti à la carbonara
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 2 porcje:
♥ 250 g makaronu spaghetti
sos:
♥ 400 ml wegańskiej śmietany (u mnie Planton)
♥ 7-9 łyżek płatków drożdżowych
♥ 1 ząbek czosnku
♥ 1 łyżka soku z cytryny
♥ duża szczypta pieprzu i soli
kokosowy boczek:
♥ ⅓ szkl płatków kokosowych
♥ 2 łyżki sosu sojowego
♥ szczypta wędzonej papryki i płatków chili
♥ 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Makaron ugotuj wg informacji na opakowaniu. Płatki kokosowe wymieszaj z sosem sojowym i przyprawami. Odstaw na ok. 10 min. Po tym czasie dodaj olej, wymieszaj i podsmażaj na lekko rozgrzanej patelni maks. 1,5 min. uważając, żeby nie przypalić boczku (jak płatki kokosowe będą już lekko przysmażone na złoto, zdejmij je z patelni). Na lekko rozgrzaną patelnię wylej śmietanę, dodaj płatki drożdżowe, posiekany czosnek i sok z cytryny. Wymieszaj i zagrzej dobrze sos. Dopraw solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj tak, aby sos pokrył cały makaron. Przełóż gotowy
makaron na talerze i posyp kokosowym boczkiem. Porada: nie dodawaj boczku bezpośrednio do sosu, bo sos sojowy z boczku zabarwi cały sos śmietanowy. Dodaj boczek bezpośrednio na makaron, przed podaniem. Smacznego ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/