Słodki klasyk: szarlotka
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Potrzebujesz:
- forma do pieczenia o wymiarach 21-25 cm
- folia spożywcza
- folia aluminiowa
Składniki na ciasto:
🌱 250 g margaryny
🌱 360 g mąki krupczatki
🌱 90-100 g cukru pudru
🌱 łyżeczka proszku do pieczenia
🌱 bułka tarta
Składniki na farsz:
🌱 5 dużych jabłek
🌱 1 łyżka cynamonu
🌱 2 łyżki cukru/erytrolu
🌱 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesypujemy do dużej miski. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do suchych składników. Jedną kosteczkę margaryny odłóżcie na bok, będzie potrzebna do wysmarowania formy. Całość ugniatamy ręką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i obtaczamy w mące, cynamonie i cukrze.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekrajamy na dwie nierówne części. Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki formy, wykładamy jabłkami, a z pozostałej części ciasta formujemy wałeczki i delikatnie dociskamy je do farszu tworząc coś na kształt kratki. W prostszej i szybszej wersji wystarczy rozkruszyć ciasto na wierzchu jabłek. Ale sami przyznajcie, że efekt szachownicy jest zachwycający.
Wkładamy ciasto do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok 50-55 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasto wyciągamy i przykrywamy folią, ponownie wkładamy do piekarnika. Po upieczeniu jeszcze chwilę trzymamy pod folią lub przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto dzięki temu będzie kruche, ale nie suche.
Uwagi:
Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, to zamroźcie je i wykorzystajcie przy kolejnych wypiekach. Takie kruche ciasto to świetny dodatek np. do pieczonej owsianki. 🙂
Smacznego! ♥