Roślinny „śledzik” w occie
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=393086171126934
Składniki:
- 100 gramów kotletów sojowych (ugotowanych zgodnie z przepisem na opakowaniu),
- 5 łyżek dowolnej mąki do obtaczania kotletów (tu kukurydziana),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 2 cebule,
zalewa z octu:
- litr zimnej wody,
- 3/4 szklanki octu jabłkowego,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 5-10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 listki laurowe.
Wykonanie:
Kotlety obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Cebule kroimy w plasterki.
Zalewa: Do garnka wlewamy 1 litr wody i 3/4 szklanki octu. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu.
Kotlety układamy ciasno w słoikach przekładając je plastrami cebuli i zalewamy gorącą zalewą.
Do spożycia są dobre już na drugi dzień, ale im dłużej postoją tym będą smaczniejsze!
Smacznego