Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Roślinny „śledzik” w occie

Roślinny „śledzik” w occie

  • 15 listopada, 2022
  • by

Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=393086171126934

Składniki:

  • 100 gramów kotletów sojowych (ugotowanych zgodnie z przepisem na opakowaniu),
  • 5 łyżek dowolnej mąki do obtaczania kotletów (tu kukurydziana),
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 cebule,

zalewa z octu:

  • litr zimnej wody,
  • 3/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 5-10 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 listki laurowe.

Wykonanie:

Kotlety obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Cebule kroimy w plasterki.

Zalewa: Do garnka wlewamy 1 litr wody i 3/4 szklanki octu. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier. Gotujemy 20 minut na wolnym ogniu.

Kotlety układamy ciasno w słoikach przekładając je plastrami cebuli i zalewamy gorącą zalewą.

Do spożycia są dobre już na drugi dzień, ale im dłużej postoją tym będą smaczniejsze!

Smacznego 

Komentarze wyłączone
×