Roślinny serek à la gouda
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
♥ 180 g tofu
♥ 2 ugotowane ziemniaki
♥ 1 ugotowana, mała marchewka
♥ 4 łyżki płatków drożdżowych
♥ 2 łyżki musztardy
♥ ok. ½ łyżeczki soli
♥ szczypta płatków chili
♥ szczypta pieprzu
♥ ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
♥ 2 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy
♥ ok. ⅓ szkl mleka sojowego
♥ 3 łyżki agaru
Wykonanie:
Podgrzej mleko i rozpuść w nim agar. Ziemniaki, marchewkę i tofu pokrój na kawałki, wrzuć do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki i mleko z agarem. Zmiksuj całość na gładką masę. Przełóż do rondelka i podgrzewaj ok. 2 min. ciągle mieszając, aż masa zacznie konsystencją przypominać plastelinę. Przełóż masę serową do miseczek/pojemników wysmarowanych olejem. Odczekaj ok. 15 min., aż masa przestygnie, a następnie wstaw serki do lodówki na ok. 2-3 h. Gotowe ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/