Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Roślinny serek à la gouda

Roślinny serek à la gouda

  • 16 listopada, 2022
  • by

Składniki:

180 g tofu
2 ugotowane ziemniaki
1 ugotowana, mała marchewka
4 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki musztardy
ok. ½ łyżeczki soli
szczypta płatków chili
szczypta pieprzu
⅓ łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy
ok. ⅓ szkl mleka sojowego
3 łyżki agaru

 

Wykonanie:

Podgrzej mleko i rozpuść w nim agar. Ziemniaki, marchewkę i tofu pokrój na kawałki, wrzuć do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki i mleko z agarem. Zmiksuj całość na gładką masę. Przełóż do rondelka i podgrzewaj ok. 2 min. ciągle mieszając, aż masa zacznie konsystencją przypominać plastelinę. Przełóż masę serową do miseczek/pojemników wysmarowanych olejem. Odczekaj ok. 15 min., aż masa przestygnie, a następnie wstaw serki do lodówki na ok. 2-3 h. Gotowe

 Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×