Rolmopsy z bakłażana
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
na rolmopsy:
- 1 bakłażan,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- sól, pieprz do smaku.
- 2 ogórki kiszone,
na sos:
- 50 ml śmietany sojowej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1/2 pęczka koperku.
Wykonanie:
Bakłażana obieramy i kroimy w plastry grubości ok. 5 mm.
Posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Odsączamy wodę.
Kolejno obsmażamy każdy plasterek przez chwilę na oleju, a następnie dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości. Posypujemy każdy plasterek solą i pieprzem.
Po ostygnięciu zwijamy jak rolmopsy (można włożyć do każdego paseczek ogórka kiszonego) i przebijamy wykałaczką.
Śmietanę sojową mieszamy z kilkoma łyżkami soku z cytryny, odrobiną soli i posiekanym koperkiem.
Polewamy gotowe rolmopsy sosem śmietanowym, podajemy i smacznego!