Placki po węgiersku
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Placki ziemniaczane (u mnie 4 duże sztuki):
♥ 7 dużych ziemniaków
♥ 1 szklanka mąki pszennej
♥ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
♥ 4 łyżki oleju
♥ ⅓ szklanka mleka roślinnego
♥ 1 mała cebula
♥ 1 ząbek czosnku
♥ ok. ⅓ łyżeczki soli
♥ szczypta pieprzu
Sos:
♥ 1 duża cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 1 marchewka
♥ ok. 10 cm pora
♥ ok. czerwonej papryki
♥ 1 ogórek kiszony
♥ 2 duże pomidory
♥ ⅓ szklanka czerwonego wina
♥ duża szczypta papryki wędzonej, pieprzu, cząbru lubczyku i majeranku
♥ 1 liść laurowy
♥ 3 łyżki sosu sojowego
♥ 2 łyżki suszonych, mielonych grzybów leśnych
♥ ⅓ łyżeczki soli
♥ olej do smażenia
Dodatkowo:
♥ 1 op. kiełbasek węgierskich od dobra kaloria
♥ naturalny jogurt wegański
♥ natka pietruszki
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Starte ziemniaki dobrze odciśnij z wody i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek i pozostałe składniki. Całość dobrze wymieszaj. Na rozgrzanym oleju smaż na złoto placki ok. 0,5 cm grubości. Wielkość placków według uznania (u mnie na wielkość patelni, ok. 17 cm średnicy). Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj liści laurowy i pokrojoną na małe kawałki paprykę, marchewkę, pora i ogórka kiszonego. Podsmażaj całość ok. 2 min. a następnie dodaj czerwone wino, zblendowane pomidory i wszystkie pozostałe składniki. Całość podgrzewaj na niskiej temperaturze przez ok. 10 min. Kiełbaski węgierskie pokrój na plasterki i podsmaż na oleju (na osobnej patelni) z obu stron na złoto. Na gotowe placek ziemniaczany wylej dużą łyżkę sosu, wyłóż kilka kawałków kiełbaski i złóż placek na pół. Podawaj z jogurtem i natką pietruszki. Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/