Pikantny krem z pieczonej papryki
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/vivazdrowie/videos/370054226763462/
Składniki (dla 4 osób):
- 4 duże czerwone papryki,
- główka czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 1/2 puszki mleka kokosowego,
- po szczypcie soli i pieprzu,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- litr bulionu warzywnego.
Wykonanie:
Papryki kroimy na połówki, wyrzucamy gniazda nasienne i układamy na papierze do pieczenia. Obok kładziemy przekrojony na pół ząbek czosnku. Polewamy oliwą i solimy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 40 min aż papryka zmięknie. Gorące papryki wkładamy do torebki foliowej i po 15 min obieramy ze skórki. Przekładamy papryki do garnka, dodajemy wyciśnięty upieczony czosnek i ocet balsamiczny. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym i blendujemy na gładki krem. Gotujemy około 10 min na małym ogniu.
Doprawiamy świeżym pieprzem i ostrą papryką. Smacznego