Pasztet gryczany
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na keksówkę:
♥ 250 g suchej kaszy gryczanej
♥ 1 szklanka drobno pokrojonych grzybów leśnych lub pieczarek (ok. 15 sztuk)
♥ 1 cebula
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 1 ugotowana marchewka
♥ 1 ugotowana pietruszka
♥ natka pietruszki
♥ ok. 1½ łyżeczki soli
♥ duża szczypta pieprzu, ostrej papryki, majeranku, lubczyku, gałki muszkatołowej
♥ 2 rozbite ziarenka jałowca
♥5 łyżek oleju plus olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotuj kaszę wg informacji na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokrój drobno i podsmaż na oleju. Następnie dodaj ziarenka jałowca i pokrojone w kosteczkę grzyby i podsmażaj całość ok. 7 min. do odparowania wody. Podsmażone grzyby, marchewkę i pietruszkę przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem na gładką masę. Dodaj kaszę, posiekaną natkę pietruszki, wszystkie przyprawy i olej i ponownie przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij blenderem. Wymieszaj masę, ewentualnie dopraw do smaku i przełóż do blaszki wyłożonej papierem. Piecz ok. 45 min. w temp. 180′ C. Pasztet po upieczeniu może być jeszcze trochę rzadki, więc należy go wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/