Paszteciki z nadzieniem żurawinowo-pomarańczowym
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=399892563779628
Składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (z 1/2 szklanki suchej kaszy),
- 5 łyżek oleju kokosowego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka majeranku,
- ok. 6 ziaren jałowca,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 100 g suszonej żurawiny,
- 1 spora pomarańcza,
- pół łyżeczki octu balsamicznego.
Siekamy cebulkę (nie musi być drobno), czosnek, rozgniatamy owoce jałowca i smażymy na odrobinie oleju aż się zeszklą. Kaszę jaglaną, ciecierzycę, olej kokosowy oraz przyprawy blendujemy na gładką masę, dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie blendujemy. Wyciskamy sok z pomarańczy, w małym garnuszku zalewamy nim żurawiny, dolewamy ocet balsamiczny i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Całość możemy lekko zblendować. Do foremek wykładamy masę do ¾ wysokości i do każdego pasztecika wkładamy po 1/2 łyżeczki nadzienia, przykrywamy kolejną porcją masy. Paszteciki pieczemy ok. 20 – 30 min w 180 stopniach.
Podajemy na ciepło lub na zimno z pozostałą częścią sosu żurawinowo-pomarańczowego.
Smacznego! 🙂