Krem z pieczonej papryki
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
♥ 3-4 czerwone papryki
♥ 1 cebula
♥ 4 ząbki czosnku
♥ 2 kartofle
♥ 3 łyżki oleju
♥ ½ l przecieru pomidorowego
♥ 1 l bulionu warzywnego
♥ 2 łyżki cukru
♥ 1 łyżeczka soli
♥ 1 łyżeczka słodkiej papryki
♥ szczypta płatków chili
♥ 1 łyżeczka suszonej bazylii
Wykonanie:
Pokrój papryki na ćwiartki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Dodaj obrane i przekrojone na pół kartofle, cebulę i czosnek. Polej wszystkie warzywa olejem, oprósz solą i piecz ok. 30 min. w temp. 180’C. Kiedy warzywa się delikatnie przypieką przełóż je do garnka, zalej przecierem pomidorowym i zblenduj ręcznym blenderem. Dodaj ok. litr bulionu (wg uznania, do uzyskania ulubionej konsystencji zupy-krem) i pozostałe składniki. Wymieszaj i zagotuj zupę.
Smacznego!
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/