Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Kluski śląskie z sosem borowikowym i surówka z czerwonej kapusty

Kluski śląskie z sosem borowikowym i surówka z czerwonej kapusty

  • 17 listopada, 2022
  • by

 

Kluski śląskie:

🌱 1kg ziemniaków
🌱 mąka ziemniaczana
🌱 sól

 

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowe ziemniaki rozbijamy na gładką masę za pomocą maszynki do mięsa (można za pomocą tłuczka do ziemniaków, ale pozostaną grudy).
Rozbite ziemniaki układamy równomiernie w garnku i dzielimy na 4 części. Usuwamy jedna cześć z garnka i puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczana (miejsce po ziemniakach służy jako miarka do mąki). Odkładamy usunięta cześć i wyrabiamy ciasto.
Ciasto dzielimy na kawałki i na wysypanej mąką desce rolujemy wałki o średnicy około 5 cm. Następnie za pomocą noża dzielimy wałeczki na mniejsze kawałki. Formujemy kluski i palcem robimy „dziurkę”
Gotowe kluski gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, przez około 6 minut do momentu aż wypłyną.

 

Sos borowikowy:

🌱 300g borowików
🌱 1 mała cebula
🌱 3 ząbki czosnku
🌱 2 – 3 łyżki soku z cytryny
🌱 jogurt naturalny kokosowy
🌱 oregano
🌱 sól
🌱 pieprz
🌱 świeży koperek

 

Przygotowanie:

Borowiki czyścimy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w większa kostkę razem z trzonami.
Posiekaną cebulę z czosnkiem smażymy na rozgrzanej oliwie przez około 4 minuty. Dodajemy pokrojone borowiki, całość mieszamy i smażymy do wypuszczenia soków. Następnie skraplamy sokiem z cytryny, przyprawiamy i mieszamy. Pod koniec smażenia zmniejszamy ogień i dodajemy jogurt naturalny z kokosa, smażymy 2 – 3 minuty.
Gotowy sos podajemy ze świeżym koperkiem.

 

Surówka z czerwonej kapusty:

🌱 mała główka czerwonej kapusty
🌱 1 duża marchew bądź 2 małe
🌱 1 – 2 jabłka
🌱 majonez wegański
🌱 świeża natka pietruszki (opcjonalnie)
🌱 2 – 3 łyżki soku z cytryny
🌱 mała cebula
🌱 sól
🌱 pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę siekamy, następnie przekładamy do miseczki i solimy. Odstawiamy na parę minut.
Siekamy cebulkę i mieszamy z kapusta.
Na tarce z dużymi oczkami ścieramy jabłka oraz marchew dodajemy do miski i mieszamy.
Całość skraplamy sokiem z cytryny, dodajemy parę łyżek wegańskiego majonezu, następnie przyprawiamy i gotowe. Najlepiej podawać ze świeża natką pietruszki.

Smacznego! ♥

Autorka: https://www.instagram.com/veggie.voman/

Komentarze wyłączone
×