Gotowany buraczek z cebulką, czosnkiem i pieczarkami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na dwie porcje:
♥ jeden średniej wielkości burak, tu ok. 250g.
♥ 160g. pieczarek
♥ trzy łyżki oliwy
♥ pół cebulki
♥ dwa ząbki czosnku
♥ pół woreczka ryżu
♥ cztery łyżki sosu sojowego
♥ cztery łyżki musztardy
♥ przyprawy: sól, pieprz, tymianek, pietruszka
Przygotowanie:
1. Buraka gotować do miękkości, około 40 min., ostudzić, obrać i pokroić na cztery części.
2. Pieczarki podsmażyć na oliwie, a następnie dodać sos sojowy, podsmażać tak długo, aż sos odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulkę z czosnkiem, a następnie buraka. Smażyć z obu stron, doprawić.
4. Podawać razem z ugotowanym ryżem i świeżą pietruszką. Dla smaku można dodać musztardę 🙂
Wartości odżywcze (na porcję): 340 kcal, B: 11g., T: 15g., W: 36g.