Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Kwiaty cukinii można kupić na bazarach, no chyba, że macie dostęp do kwiatów prosto z krzaka! Na krzaczkach cukinii są kwiaty męskie i żeńskie. Żeńskie u nasady mają charakterystyczne, podłużne zgrubienie – z nich wyrosną cukinie. Kwiaty męskie wyrastają prosto z łodygi, z nich nie wyrośnie cukinia. Można zbierać jedne i drugie kwiaty. Warto zrywać je rano, kiedy są otwarte, wtedy łatwiej je faszerować.

Poniżej znajdziecie przepis na farsz ze 100 g ryżu. Taka ilość farszu wystarczy na ok. 12-15 kwiatów.

Składniki:

♥ 12-15 kwiatów cukinii
♥ 100 g ugotowanego ryżu
♥ 1 duży pomidor
♥ 1 cebula
♥ 1 ząbek czosnku
♥ natka pietruszki
♥ świeża mięta
♥ świeża bazylia
♥ ½-1 łyżeczka soli
♥ szczypta pieprzu
♥ oliwa z oliwek
♥ 3 łyżki prażonych pestek dyni

 

Przygotowanie:

Kwiaty cukinii delikatnie umyj w zimnej wodzie, na krótko przed faszerowaniem. Drobno posiekaj cebulę, czosnek, pomidora, deski dyni i świeże zioła (ja daję sporą garść ziół). Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i podsmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj pomidora i ugotowany ryż. Dokładnie wymieszaj i duś ok. 10 min. aż pomidor puści cały sok i ryż zacznie się kleić. Dodaj zioła i pestki dyni, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeżeli farsz jest zbyt gęsty dodaj oliwy, odrobinę wody lub jeszcze jednego pomidora. Gotowy farsz rozprowadź płasko na talerzu i zostaw do wystygnięcia. Kiedy farsz wystygnie możesz faszerować kwiaty. Rozchyl delikatnie płatki, usuń słupek kwiatowy ze środka i małą łyżeczką nakładaj farsz. Napełniaj kwiaty mniej więcej do ⅔ wysokości kielicha, a końcówki płatków delikatnie zwiń. Ułóż kwiaty w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą i piecz ok. 7-10 min. w temperaturze 180′ C.

Faszerowane kwiaty cukinii możesz jeść na ciepło i na zimno. Świetnie się komponują z wegańskim jogurtem ♥

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Komentarze wyłączone
×