Fasolka z roślinnymi „kiełbaskami” od Dobrej Kalorii
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 3-4 porcje:
♥ 1 puszka białej fasolki w sosie pomidorowym
♥ 3 łodygi selera naciowego
♥ 1 cebula
♥ 2 ząbki czosnku
♥ ⅓ cukinii
♥ 2 pomidory
♥ 1 marchewka
♥ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
♥ ⅓ szkl czerwonego wina
♥ garść nerkowców
♥ ½ łyżeczki soli
♥ ½ łyżeczki bazylii
♥ szczypta płatków chili
♥ szczypta imbiru
♥ olej do smażenia
♥ 1 opakowanie kiełbasek od „Dobra kaloria”
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i selera naciowego drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, cukinię pokrojoną w kostkę, fasolkę, koncentrat pomidorowy, posiekane na drobno pomidory, wino i przyprawy. Dobrze wymieszaj i podgrzewaj kilka minut na średniej temperaturze. Jak sos będzie odpowiednio gorący dodaj orzechy nerkowca. Kiełbaski pokrój na ok. 1 cm plasterki i podsmaż na złoto. Dodaj je do sosu bezpośrednio przed podaniem. Do tego dania świetnie pasuje chrupiącą bagietka, ryż, awokado, a ja zajadałam z pełnoziarnistym makaronem orzo, papryką i natką selera.
Smacznego! ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/