Chowder kukurydziany
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=380122659089952
Składniki:
3 kolby kukurydzy,
2 ziemniaki,
papryka,
cebula,
łyżka oleju kokosowego,
1/2 litra mleka roślinnego, najlepiej niesłodzonego,
łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
łyżeczka wędzonej papryki,
garść posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie
Za pomocą ostrego noża oskrobujemy kukurydzę z nasion. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy oczyszczoną paprykę i cebulę. Kukurydzę obsmażamy kilka minut na oleju, dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do garnka, dodajemy resztę warzyw, zalewamy mlekiem i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 40 min. Podajemy posypany świeżym szczypiorkiem. Smacznego!