Chili z dyni
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 4 porcje:
🧡 350g dyni hokkaido (ważona bez miąższu i pestek)
🧡 1 papryka
🧡 3 liście jarmużu (ok. 3 garści)
🧡 2 szklanki przecieru pomidorowego
🧡 1/2 cebuli
🧡 2 ząbki czosnku
🧡 180g (puszka) czerwonej fasoli
🧡 2 łyżki oliwy z oliwek
🧡 1 łyżeczka papryki wędzonej
🧡 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
🧡 1/4 łyżeczki i szczypta chili
🧡 1/4 łyżeczki cynamonu
🧡 1 łyżka sosu sojowego
🧡 świeżo mielony pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Warzywa myjemy, dynię i paprykę kroimy w niedużą kostkę a jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek oraz cebulę, smażymy ok. minuty. Dorzucamy przyprawy: papryk wędzoną, kumin, cynamon oraz chili, podsmażamy jeszcze 30 sekund.
Dodajemy dynię i paprykę, zalewamy przecierem. Gotujemy 15 minut.
Po tym czasie do garnka wrzucamy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, jarmuż oraz sos sojowy. Gotujemy kolejne 15 minut.
Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (lub limonki). Serwujemy z brązowym ryżem i płatkami migdałów, świetnie sprawdzi się też tahini bądź orzechy włoskie.