Burgery z fasoli pinto
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 7-8 burgerów:
♥ 1 puszka (400 g) fasoli pinto
♥ 100 g suchej kaszy jęczmiennej
♥ ok. ⅔ szkl bułki tartej
♥ 1 ugotowana marchewka
♥ ½ szkl zmielonych pestek słonecznika
♥ 1 łyżka masła orzechowego
♥ 1 łyżka koncentratu pomidorowego
♥ 2 ząbki czosnku
♥ garść natki pietruszki
♥ 1 łyżeczka soli
♥ szczypta płatków chili
Dodatkowo:
♥ olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotuj kaszę jęczmienną i zostaw ją do wystygnięcia. Odcedź fasolę z zalewy i przepłucz ją zimną wodą. Dodaj do fasoli wszystkie składniki, oprócz bułki tartej i kaszy. Ręcznym blenderem zmiel składniki na gładką masę. Następnie dodaj kaszę i bułkę i wymieszaj dokładnie. Masa będzie nieco klejąca, ale powinna być na tyle gęsta, aby formować z niej burgery. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze bułki tartej. Zwilż dłonie w wodzie i uformuj burgery. Możesz je usmażyć na głębokim oleju (ok. 4 min. smażenia z każdej strony), albo upiec (ułóż burgery na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 20 min. w temp. 180’C, aż przypieką się na złoto, a po tym czasie przełóż je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 10-15 min.). Po usmażeniu/upieczeniu burgery będą bardzo miękkie, dlatego zostaw je do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej smakują na drugi dzień). Przed podaniem podgrzej je kilka minut na suchej patelni. I zjadaj burgery tak, jak lubisz najbardziej.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/