Bezglutenowe gofry dyniowo-cynamonowe
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
🌱 170 g mąki jaglanej
🌱 50 g mąki kukurydzianej
🌱 średniej wielkości banan (ok. 100g)
🌱 ok. 180 g dyni np. piżmowej (ugotowanej na parze, bądź upieczonej)
🌱 60ml oleju roślinnego
🌱 50ml napoju roślinnego
🌱 100ml wody gazowanej
🌱 2 łyżeczki cukru
🌱 3 szczypty sody
🌱 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
🌱 łyżka nasion chia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz nasion chia miksujemy na gładko.
Do zblendowanej masy dodajemy nasiona chia. Odstawiamy na 10 minut.
Nagrzewamy gofrownice, smarujemy ją tłuszczem i wylewamy masę.
Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy i od tego jak bardzo chrupiące gofry lubicie. Ja piekę zwykle ok. 10-15 minut.
Uwagi:
- ciasto ma mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki
- jeśli będzie za gęste należy rozcieńczyć je wodą lub napojem roślinnym
- zamiast banana można użyć puree z jabłka lub dodać więcej dyni
- mąkę jaglaną można zastąpić ryżową