Chia – cud w ziarnach
- 17 lutego, 2023
- by
- bok
Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Wiedziano już o tym co najmniej 3500 lat p.n.e., gdy Aztekowie włączyli je do swojej codziennej diety. Teraz, w XXI wieku, nasiona chia zostały zaliczone do elitarnego grona pokarmów Super foods i przeżywają swoją drugą młodość również w polskiej kuchni. Nic dziwnego…
Jakie są właściwości nasion szałwii hiszpańskiej?
- Zapobiegają stanom zapalnym,
- Wspomagają walkę z depresją,
- Poprawiają pamięć i koncentrację
Są one najlepszym źródłem kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ilość kwasów tłuszczowych omega-3, których zawartość w jednej porcji ziaren (dwie łyżki stołowe) wynosi aż 4 gramy! Dzięki temu nasiona szałwii hiszpańskiej ograniczają ryzyko powstawania stanów zapalnych w organizmie, a także występowania chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, nowotwory i artretyzm. Kwasy omega-3 mają istotny wpływ na funkcje poznawcze organizmu, szczególnie w zakresie pamięci i procesów wykonawczych, a także na utrzymanie stabilnego nastroju i prawidłowych funkcji psychicznych. Chia jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego, jedynego niezbędnego kwasu tłuszczowego z grupy omega-3. Składniki te uelastyczniają błony komórkowe, zwiększając wchłanialność komórek, w wyniku czego poziom składników odżywczych może zostać szybciej uzupełniony, a przewodzenie bodźców pomiędzy komórkami nerwowymi przebiega znacznie sprawniej. Wpływa to na poprawę nastroju, a także ogólnie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Jest to zatem również idealny pokarm dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo. Nasiona te ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć, koncentrację, wspomagają układ nerwowy, a u osób starszych mogą zapobiegać rozwojowi demencji.
- Są doskonałe dla alergików
Antyalergiczne cechy nasion chia sprawiają, że są one chętnie spożywane przez alergików, a także osoby, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten
- Wspomagają odchudzanie
Dzięki temu, że zawierają więcej błonnika, a mniej węglowodanów niż ryż, kukurydza i inne zboża, są polecane osobom będącym na diecie, bowiem skutecznie tłumią apetyt, dostarczają energii i poprawiają metabolizm.
- Pielęgnują skórę
Niezwykłe bogactwo kwasów omega-3 w połączeniu z obecnością przeciwutleniaczy sprawia, że zawarty w szałwii olej działa doskonale na skórę.
Nasion chia można używać do przygotowywania zarówno napojów, jak i pełnowartościowych przepisów. W każdej kuchni czują się jak u siebie w domu. Zajmują przecież miejsca, nie wymagają specjalnego sprzętu kuchennego ani nawet młynka do rozdrabniania ziaren. Ten łatwy do przechowywania pokarm jest uniwersalny ze względu na swój neutralny smak, jednolitą konsystencję o lekko wyczuwalnej orzechowej nucie oraz możliwość spożywania w dowolnej temperaturze.
Tekst napisany w oparciu o książkę „Chia”
autorstwa Wayne Coates