Wegański bigos
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Pyszny, aromatyczny i bardzo świąteczny! 🙂
Przepis na 6-8 porcji
Składniki:
♥ 2 opakowania wędzonego tofu (należy zamrozić i następnie odmrozić i odsączyć wodę – lepsza konsystencja)
♥ 1 kg kiszonej kapusty
♥ 1,5 kg białej kapusty
♥ 4 cebule
♥ 3 ząbki czosnku
♥ 6 łyżek oleju (polecam rzepakowy)
♥ 1,5 litra wody
♥ 40 g namoczonych, suszonych grzybów
♥ 10 suszonych śliwek
♥ 2 duże jabłka
♥ 50 g koncentratu pomidorowego
Przyprawy:
♥ 1 łyżeczka pieprzu czarnego
♥ 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
♥ 1 łyżeczka czerwonej papryki
♥ 1 łyżeczka tymianku
♥ 2 łyżeczki majeranku
♥ 1 łyżeczka rozmarynu
♥ 1 łyżeczka kminku
♥ 1 łyżeczka soku z cytryny
♥ 5 liści laurowych
♥ 5 ziaren jałowca
♥ 5 ziaren ziela angielskiego
♥ sól do smaku
Przygotowanie:
*Rozmrożone i odsączone tofu wędzone kroimy w kostkę i smażymy na 3 łyżkach oleju z dodatkiem soli i pieprzu aż osiągnie pożądaną twardość.
*Kapustę odsączamy z wody, siekamy drobno. To samo robimy z umytą białą kapustą.
*Siekamy drobno cebulę i czosnek.
*Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do miękkości i następni dodajemy posiekaną kapustę. Dolewamy wodę i dusimy pół godziny. Następnie dodajemy pokrojone drobno suszone grzyby, śliwki, starte jabłko i koncentrat. Wszystko gotujemy 1,5-2h, do uzyskania pożądanej miękkości kapusty. Po ugotowaniu dodajemy tofu.
Łączna kaloryczność przepisu: 2292 kcal
(kaloryczność porcji: 327 kcal)
Udział białka: 95,3
Udział tłuszczu: 95,3
Udział węglowodanów: 299
Błonnik pokarmowy: 85,1
Witamina C: 839 mg
Potas: 6907 mg
Wapń: 2057 mg
Żelazo: 26 mg
Kwas foliowy: 1193 ug
P.S. Jeśli lubimy mięsne smaki, do bigosu śmiało można dodać zamienniki – świetnie pasują produkty od Bezmięsnego – „żeberka”, „boczek” i „szynka” czosnkowa 🙂