Roślinny krupnik z grzybami leśnymi
- 17 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
🌱 3 litry bulionu warzywnego
🌱 4 duże ziemniaki
🌱 pół szklanki nieugotowanej kaszy jęczmiennej lub 1,5 szklanki ugotowanej
🌱 2 ugotowane marchewki
🌱 5-6 suszonych grzybów
🌱 garść posiekanej zielonej pietruszki
🌱 2 łyżki posiekanego koperku
🌱 łyżka oliwy
🌱 przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, cząber, czosnek niedźwiedzi, wędzona papryka.
Przygotowanie:
1. Grzyby zalewamy wodą, gdy zmiękną kroimy na mniejsze kawałki. Nie wylewamy wody w której moczyły się grzyby, przyda się do zupy.
2. Do bulionu dorzucamy kaszę jęczmienną i pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Jeśli będziecie używać już wcześniej ugotowanej kaszy, to dodajcie ją po ziemniakach.
3. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zieloną pietruszkę i koperek. Jeśli nie mamy ugotowanej marchewki, to dorzucamy również pokrojoną w kostkę surową marchew.
4. Jeśli mamy ugotowaną marchewkę, to dodajemy ją na koniec, gdy ziemniaki i kasza zmiękną, wraz z przyprawami, ziołami i oliwą.
5. Całość gotujemy jeszcze 5 minut.
Smacznego! ♥