Dyniowe kopytka
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki na 3 porcje:
Na kopytka:
🧡 1/2 niedużej dyni Hokkaido
🧡 3 średnie ziemniaki (im starsze tym lepsze, młode ziemniaki nie nadają się do kopytek)
🧡 1 szklanka mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
🧡 dodatkowa mąka do podsypania blatu
Dodatkowo:
🧡 1 gruszka
🧡 3 łyżki masła roślinnego
🧡 3 łyżeczki cukru
🧡 jogurt lub śmietanka roślinna
🧡 figi
🧡 mięta
Kopytka:
Dynie pozbawić pestek, obierać i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obierać, ale nie kroić ich na mniejsze kawałki . Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Ugotowaną dynię i ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich szklankę mąki i szybko wyrobić gładkie ciasto (ciasto może lekko kleić się do rąk). Wyrobione ciasto podzielić na 4 części. Podsypać blat mąką, wziąć jedną część ciasta i uformować z niej wałek, następnie lekko go spłaszczyć i pokroić pod skosem. Gotowe kopytka wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotować 2-3 minuty po momencie ich wypłynięcia. Ugotowane kopytka wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej. Najlepiej gotować je partiami, nie wrzucać wszystkich na raz.
Podanie:
Na patelni rozgrzać masło i dodać ugotowane kopytka, smażyć do lekkiego zrumienienia się. Około minuty przed koniec smażenia dodać cukier. Rumiane kopytka zdjąć z patelni, a następnie umieścić na niej pokrojoną gruszkę. Należy pokroić ją w grubsze kawałki, tak aby nie rozpadła się podczas obróbki. Gruszkę podsmażać około 2 minut, posypać ja cynamonem i zalać 1/4 szklanki wody, smażyć jeszcze około 1 minuty, tak aby woda lekko odparowała, a na patelni pozostał lepki syrop. Kopytka wyłożyć na talerzu, ułożyć na nich podsmażone gruszki, świeże figi, polać jogurtem lub śmietanką roślinną. Na koniec posypać odrobiną cukru oraz cynamonu i udekorować listkami mięty.
Autorka: https://www.instagram.com/wege_ta/