Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Curry z dynią, papryką, brokułem i cieciorką

Curry z dynią, papryką, brokułem i cieciorką

  • 16 listopada, 2022
  • by

 

Składniki:

🌱 dynia, ja wykorzystałam piżmową
🌱 papryka czerwona
🌱 2 papryczki chilli
🌱 4cm imbiru
🌱 świeża kurkuma
🌱 cebula
🌱 3 ząbki czosnku
🌱 mały brokuł
🌱 słoik ciecierzycy
🌱 mleko kokosowe (gęsta część, całość dla uzyskanie rzadszego curry)
🌱 pół szklanki wody
🌱 oliwa
🌱 łyżka słodzika np. syropu z agawy (opcjonalnie)
🌱 sól
🌱 pieprz
🌱 zioła do wyboru: szczypiorek, kolendra itd.
🌱 kurkuma mielona
🌱 mielona papryczka chili
🌱 mielona papryka słodka
🌱 garść orzechów nerkowca
🌱 3/4 szklanki brązowego ryżu

 

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na mniejsze różki, przez parę minut gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł powinien być al dente.
Posiekaną cebulkę szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, podsmażamy, a następnie dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli oraz starty na tarce imbir. Po 2 – 3 minutach wrzucamy pokrojoną w większą kostkę dynię, dodajemy przyprawy, startą kurkumę, smażymy około 4 min. Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą, mleko kokosowe (tylko część gęstą, jeżeli wolimy rzadsze curry, całość). Dusimy pod przykryciem około 15 min od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy wodą. Gdy dynia będzie miękka dodajemy pokrojoną w paski paprykę oraz brokuła, całość smażymy przez kilka minut.
Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, solimy.
W garnku gotujemy brązowy ryż, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowe curry ozdabiamy świeżą kolendrą i sypiemy uprażonych orzechami nerkowca. Podajemy z ryżem.

Smacznego! 💚

Autorka: https://www.instagram.com/veggie.voman/

Komentarze wyłączone
×