Torcik szwedzki à la IKEA
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Spód:
♥ 150 g mielonych migdałów
♥ 1 rozgnieciony przejrzały banan
♥ szczypta soli
♥ ⅓ łyżeczki sody
♥ 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (lub innej)
♥ 1 łyżeczka octu
♥ ¼ szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
♥ 1 łyżeczka olejku migdałowego
Krem:
♥ 2 rozgniecione przejrzałe banany
♥ 6 czubatych łyżek masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
♥ szczypta soli
♥ ¼ szklanki mleka roślinnego
♥ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
♥ 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub „mlecznej” (wegańskiej)
♥ 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie Planton)
♥ garść posiekanych, prażonych migdałów
Wykonanie:
Wymieszaj mikserem wszystkie składniki i przełóż masę do tortownicy (ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w temp. 180′ C przez około 20 min. Odstaw do wystudzenia. Rozgniecione banany, masło orzechowe i szczyptę soli wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Do mleka dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Masę przelej do rondelka i podgrzewaj na średniej temp., ciągle mieszając, żeby nie przypalić. Do podgrzanej masy wlej mleko z mąką i ciągle mieszaj, aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Twój krem jest gotowy, odstaw go do wystudzenia.
Rozprowadź równomiernie krem na migdałowym spodzie. Całość posyp prażonymi migdałami. Wstaw ciasto na ok. 30 min. do lodówki. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudź i dodaj śmietanę i całość dobrze wymieszaj. Polej ciasto czekoladą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Gotowe! ♥
*Słodkość kremu i spodu ciasta zależy od słodkości bananów. Jeżeli Twoje banany nie były dość słodkie, to możesz ewentualnie dosłodzić krem i masę na spód 1 łyżką cukru lub dowolnego słodzika.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/