Tarta z burakiem i jabłkiem
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Tofufeta:
Składniki:
♥ 180 g naturalnego tofu
♥ ⅓ szkl soku z kiszonych ogórków
♥ 3 łyżki oliwy
♥ ⅓ łyżeczki soli
👉 Pokrusz tofu na małe kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wstaw do lodówki na min. 1 h.
Spód (do okrągłej blachy o średnicy 28 cm):
♥ 2 szkl mąki (u mnie pszenna)
♥ 4 łyżki oleju kokosowego ściętego
♥ ½ szkl zimnej wody
♥ ½ łyżeczki soli
♥ 3 łyżki dowolnych, mielonych orzechów (opcjonalnie)
Dodatkowo:
♥ 2 średniej wielkości buraki
♥ 2 słodkie jabłka
♥ ⅓ szkl oliwy
♥ 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
♥ ½ łyżeczki soli
♥ 1 łyżeczka świeżego tymianku
👉 Buraki i jabłka obierz ze skórki i pokrój w półksiężyce o grubości ok. 2 mm. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, solą i tymiankiem.
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na spód tarty i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na papierze do pieczenia, na grubość ok. ½ cm i ok. 2 cm ponad obwód blachy do tarty. Przełóż ciasto razem z papierem do blachy, dociśnij mocno brzegi, zrób w spodzie dziurki widelcem i wstaw ciasto do lodówki na min. 30 min. Następnie ułóż na cieście np. groch albo orzechy, żeby obciążyć ciasto i całość podpiekaj w 180’C, przez ok. 15 min. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, usuń groch/orzechy. Wyłóż na spód tofufetę razem z zalewą, zostawiając ok. 3 łyżki tofufety do posypania na wierzchu tarty (przypieczona tofufeta smakuje wyśmienicie). Teraz poukładaj naprzemiennie okręgi z plasterków buraków i jabłek, zaczynając od brzegu tarty. Na koniec posyp tartę resztką tofufetą i polej wcześniej przyszykowaną oliwą z czosnkiem. Piecz ok. 25 min. w temp. 170’C. Skróć nieco czas pieczenia, jeżeli brzegi jabłek i buraków zaczną się zbyt mocno podpiekać. Tartę możesz jeść zaraz po upieczeniu, ale po ok. 2 h będzie łatwiej ją kroić, jak skruszeje spód. Tarta świetnie się komponuje z rukolą i sosem balsamicznym.
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/