à la biszkopt korzenny ze śliwkami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Biszkopt korzenny (w tortownicy 25 cm):
naczynie nr 1:
♥ 1 ½ szklanki mąki pszennej
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 1 łyżeczka sody
♥ szczypta soli
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ ⅓ łyżeczki mielonych goździków
♥ ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
♥ szczypta pieprzu czarnego
♥ kilka rozgniecionych nasion kolendry
naczynie nr 2:
♥ ¾ szklanki cukru (biały lub trzcinowy)
♥ ⅓ szklanki oleju
♥ łyżka świeżego, startego imbiru
naczynie nr 3:
♥ 1 szklanki mleka sojowego (najlepiej się ścina)*
♥ 1 łyżka octu (spirytusowy bądź inny)
♥ kilka sztuk słodkich śliwek (dowolnej odmiany)
♥ cukier puder
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie sypkie składniki w pierwszym naczyniu. Utrzyj cukier z olejem i startym imbirem a do mleka dodaj ocet i odstaw na kilka minut, żeby się ścięło. Kiedy mleko się zetnie, dodaj je do miski nr 2 i wymieszaj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj sypkie składniki i tym razem mieszaj bardzo krótko (10-15 sekund). Przelej masę do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Delikatnie ułóż w cieście połówki śliwek. Pamiętaj, żeby nie dawać zbyt wiele owoców, gdyż zbyt obciążone ciasto nie wyrośnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180’ C, przez ok. 30 min. Wyjmij biszkopt z piekarnika zaraz po upieczeniu i wystudź w temperaturze pokojowej. Posyp cukrem pudrem. ♥
Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/