Bigos z kapusty z młodymi ziemniakami
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
- ok. 1,5kg kapusty
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 250g przecieru pomidorowego
- 1 średnia marchewka
- pół cebuli
- sól, pieprz do smaku
- łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- spora garść koperku + mała garstka do dekoracji
- ziemniaki – wg uznania
Przygotowanie:
- Kapustę siekamy w ok. 2cm kawałki.
- Jeśli używamy kapusty innej niż młodej – wrzucamy ją do garnka, dodajemy ok. pół szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym gazie do momentu aż kapusta zmięknie, około 30-40 minut.
- Cebulę siekamy w drobną kostkę a marchewkę wzdłuż na pół i w plasterki.
- Z kapusty odlewamy 90% wody, dodajemy cebulę, marchewkę, przyprawy i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Dajemy wszystkiemu zmięknąć, około 30 minut.
- Gotujemy uznaną przez siebie ilość ziemniaków w osolonej wodzie.
- Podajemy bigos na ziemniakach, dekorujemy koperkiem.
Autorka: