Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Ramen grzybowy

Ramen grzybowy

  • 16 listopada, 2022
  • by

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 2-3 szalotki;
  • trochę imbiru;
  • świeża kolendra;
  • olej ryżowy;
  • 200 g grzybów shitake (świeżych);
  • 200 g grzybów enoki;
  • 200 g boczniaków;
  • sos sojowy;
  • limonka;
  • biała rzodkiew;
  • szczypior;
  • pak choi (opcjonalnie);
  • miso jasne (opcjonalnie);

 

Dodatki:

  • świeża kolendra;
  • groszek cukrowy;
  • szczypior;
  • kiełki pora (lub inne lekko pikantne);
  • tofu (opcjonalnie);
  • makaron ryżowy (lub inny, opcjonalnie).

 

Wykonanie:

🍜 Poszatkowany czosnek, szalotkę i imbir podsmażamy na oleju do zeszklenia
🍜 Dodajemy pokrojone grzyby, po chwili podlewamy sosem sojowym, dodajemy trochę świeżej kolendry i całość dusimy jakiś czas na małym ogniu
🍜 Pokrojoną rzodkiew dodajemy do grzybów, skrapiamy połową limonki i dusimy uważając by nie przypalić całości
🍜 Zalewamy 1,5-2 litrami wody, po zagotowaniu dodajemy jagody goji, szczypior, odrobinę miso (opcjonalnie) i białą część pak-choi (opcjonalnie)
🍜 Redukujemy bulion do ok. 2/3 – 1/2 całości
🍜 Przecedzamy bulion i przygotowujemy dodatki
🍜 Do zredukowanego bulionu dodajemy trochę wody, w zależności od tego jak intensywny bulion chcemy uzyskać
🍜 Zagotowujemy bulion z dowolnymi dodatkami tak by nie straciły chrupkości (zwłaszcza groszek cukrowy i pak choi), doprawiamy pieprzem, limonką (koniecznie!)i szczypiorkiem
🍜 Podajemy z makaronem ryżowym i tofu (silken, naturalne) lub bez nich, ale koniecznie z kiełkami pora (by trochę podkręcić ostrość) i kolendrą.

Komentarze wyłączone
×