Ramen grzybowy
- 16 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki:
- 3-4 ząbki czosnku;
- 2-3 szalotki;
- trochę imbiru;
- świeża kolendra;
- olej ryżowy;
- 200 g grzybów shitake (świeżych);
- 200 g grzybów enoki;
- 200 g boczniaków;
- sos sojowy;
- limonka;
- biała rzodkiew;
- szczypior;
- pak choi (opcjonalnie);
- miso jasne (opcjonalnie);
Dodatki:
- świeża kolendra;
- groszek cukrowy;
- szczypior;
- kiełki pora (lub inne lekko pikantne);
- tofu (opcjonalnie);
- makaron ryżowy (lub inny, opcjonalnie).
Wykonanie:
🍜 Poszatkowany czosnek, szalotkę i imbir podsmażamy na oleju do zeszklenia
🍜 Dodajemy pokrojone grzyby, po chwili podlewamy sosem sojowym, dodajemy trochę świeżej kolendry i całość dusimy jakiś czas na małym ogniu
🍜 Pokrojoną rzodkiew dodajemy do grzybów, skrapiamy połową limonki i dusimy uważając by nie przypalić całości
🍜 Zalewamy 1,5-2 litrami wody, po zagotowaniu dodajemy jagody goji, szczypior, odrobinę miso (opcjonalnie) i białą część pak-choi (opcjonalnie)
🍜 Redukujemy bulion do ok. 2/3 – 1/2 całości
🍜 Przecedzamy bulion i przygotowujemy dodatki
🍜 Do zredukowanego bulionu dodajemy trochę wody, w zależności od tego jak intensywny bulion chcemy uzyskać
🍜 Zagotowujemy bulion z dowolnymi dodatkami tak by nie straciły chrupkości (zwłaszcza groszek cukrowy i pak choi), doprawiamy pieprzem, limonką (koniecznie!)i szczypiorkiem
🍜 Podajemy z makaronem ryżowym i tofu (silken, naturalne) lub bez nich, ale koniecznie z kiełkami pora (by trochę podkręcić ostrość) i kolendrą.