Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Paszteciki z nadzieniem żurawinowo-pomarańczowym

Paszteciki z nadzieniem żurawinowo-pomarańczowym

  • 15 listopada, 2022
  • by

Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=399892563779628

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (z 1/2 szklanki suchej kaszy),
  • 5 łyżek oleju kokosowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • ok. 6 ziaren jałowca,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 1 spora pomarańcza,
  • pół łyżeczki octu balsamicznego.

Siekamy cebulkę (nie musi być drobno), czosnek, rozgniatamy owoce jałowca i smażymy na odrobinie oleju aż się zeszklą. Kaszę jaglaną, ciecierzycę, olej kokosowy oraz przyprawy blendujemy na gładką masę, dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie blendujemy. Wyciskamy sok z pomarańczy, w małym garnuszku zalewamy nim żurawiny, dolewamy ocet balsamiczny i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 min. Całość możemy lekko zblendować. Do foremek wykładamy masę do ¾ wysokości i do każdego pasztecika wkładamy po 1/2 łyżeczki nadzienia, przykrywamy kolejną porcją masy. Paszteciki pieczemy ok. 20 – 30 min w 180 stopniach.

Podajemy na ciepło lub na zimno z pozostałą częścią sosu żurawinowo-pomarańczowego.

Smacznego! 🙂

Komentarze wyłączone
×