Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Panierowane tofu wigilijne

Panierowane tofu wigilijne

  • 15 listopada, 2022
  • by

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • kostka tofu naturalnego,
  • 2 płaty nori,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • sok z ¼ cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • ½ łyżeczki ziaren gorczycy,
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • olej kokosowy do smażenia,
  • plasterki cytryny do podania,
  • dowolna mąka do panierowania,
  • 2 łyżki sezamu.

Wykonanie:

Tofu kroimy wzdłuż na 4 cienkie plastry. Układamy na talerzu i każdy plaster skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym. Możemy lekko dosolić, posypujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem, bazylią i rozgniecionymi ziarnami gorczycy. Plastry dobrze nasączamy powstałą marynatą. Jeden z płatów nori przecinamy na pół, każdy składamy tak, żeby miał wielkość plastra tofu i przekładamy (tofu, nori, tofu) tak, żeby powstały 2 porcje. Do środka możemy włożyć jeszcze np. plasterki czosnku albo gałązkę rozmarynu. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin) żeby smaki się przegryzły. Kolejny płat nori przecinamy na pół i owijamy każdą porcję. Dobrze dociskamy i zostawiamy na chwilę, żeby nori dobrze się przykleiło. Na talerzyku mieszamy mąkę z sezamem i panierujemy tofu. Smażymy na oleju na złoto. Tofu powinno zyskać chrupiącą „skórkę” a w środku pozostać delikatne.

Komentarze wyłączone
×