Recent Posts

Zmiany na zdrowsze




Stay Connected

Rolmopsy z bakłażana

Rolmopsy z bakłażana

  • 15 listopada, 2022
  • by

Składniki:

na rolmopsy:

  • 1 bakłażan,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  •  sól, pieprz do smaku.
  • 2 ogórki kiszone,

na sos:

  • 50 ml śmietany sojowej,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 pęczka koperku.

 

Wykonanie:

Bakłażana obieramy i kroimy w plastry grubości ok. 5 mm.

Posypujemy solą i odstawiamy na 15 min. Odsączamy wodę.

Kolejno obsmażamy każdy plasterek przez chwilę na oleju, a następnie dolewamy trochę wody i dusimy do miękkości. Posypujemy każdy plasterek solą i pieprzem.

Po ostygnięciu zwijamy jak rolmopsy (można włożyć do każdego paseczek ogórka kiszonego) i przebijamy wykałaczką.

Śmietanę sojową mieszamy z kilkoma łyżkami soku z cytryny, odrobiną soli i posiekanym koperkiem.

Polewamy gotowe rolmopsy sosem śmietanowym, podajemy i smacznego! 

Komentarze wyłączone
×