Roślinny „śledzik” w oleju z cebulką
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=388186254950259
Składniki:
- 50 g kotletów sojowych (ugotowanych zgodnie z przepisem na opakowaniu),
- 1 cebula,
- 2 płaty nori,
- ok. 200 ml oleju roślinnego tłoczonego na zimno (tu mieszanka: 150 ml rzepakowego i 50 ml lnianego),
- sok z połowy cytryny,
- płaska łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy,
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżka sosu sojowego.
Wykonanie:
Wystudzone kotlety kroimy w paseczki. Nori rwiemy na malutkie kawałeczki, cebulkę drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Całość zalewamy olejami.
Najlepsze są następnego dnia
Smacznego!