Klasyczna zupa ogórkowa
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Składniki (około 6 porcji)
500g ogórków kiszonych + zalewa
Około 500g ziemniaków
Warzywa do wywaru: marchew, seler, pietruszka, por
250ml sojowej śmietanki do gotowania light
Ziele angielskie
Liście laurowe
Lubczyk
Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- W czasie gotowania ziemniaków umyć warzywa korzeniowe do wywaru i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, por przekroić na pół.
- Do dużego garnka wlać 1300-1500ml wody, wrzucić starte warzywa, pora i przyprawy, gotować około 15 minut.
- W międzyczasie odlać zalewę ogórkową, ogórki kiszone zetrzeć na tarce.
- Gdy wywar warzywny będzie już gotowy, należy wyjąć z niego por, ziele angielskie i liście laurowe.
- Do wywaru dodać starte ogórki kiszone, zalewę ogórkową i sojową śmietankę.
- Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
- Zupę warto podawać z koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem – smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE (na jedną porcję):
Białka: 4g
Tłuszcze: 2,3g
Węglowodany: 21,8g
Błonnik: 3,6g
Kalorie: 112,7