Baba ziemniaczana
- 15 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Możesz sprawdzić jak wykonać ten przepis na: https://www.facebook.com/watch/?v=377600626008822
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- łyżka majeranku,
- kostka wędzonego tofu (180g),
- 2 łyżki oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach w zależności od upodobań. Ja starłam na grubych. Odsączamy ziemniaki do miseczki, na której dnie zbierze się ich naturalna skrobia, odlewamy jedynie wodę a skrobię dodajemy z powrotem do ziemniaków. Na tarce ścieramy również cebulę i czosnek. Tofu kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na złoto na oleju kokosowym. Łączymy wszystkie składniki razem z przyprawami. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i zapiekamy ok 60-90 min w temperaturze 180 stopni. Baba powinna nabrać złotego koloru.
Smacznego!