Botwinka curry
- 14 listopada, 2022
- by
- Anna Z
Zobacz filmik, jak przygotować ten przepis: http://bit.ly/2vpFr5m
Składniki:
- pół pęczka botwinki,
- puszka mleka kokosowego (400 ml),
- limonka albo cytryna,
- kawałek ostrej papryczki,
- garść posiekanego szczypiorku,
- ryż basmati do podania.
Pasta curry (możecie użyć gotowej tylko sprawdźcie skład!):
- 1/2 cebuli,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka oliwy (opcjonalnie),
- 1 lub 1,5 łyżeczki soli,
- po pół łyżeczki: kminu rzymskiego, ziaren kolendry, kurkumy, imbiru, cynamonu,
- 2 łyżeczki curry.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek blendujemy na gładką pastę, możemy dodać łyżeczkę oliwy. Wszystkie przyprawy prażymy na suchej patelni przez około minutę ciągle mieszając. Mieszankę przypraw wraz z solą dodajemy do pasty i ponownie blendujemy. Botwinkę oczyszczamy, obieramy buraczki i wraz z gałązkami kroimy drobniutko, liście z grubsza. W garnku lub na patelni mieszamy mleko kokosowe z pastą (jeśli używacie gotowej, sprawdźcie poziom jej ostrości i uzależnijcie jej ilość od waszego smaku), dodajemy botwinkę i dusimy około 10-15 min, tak żeby zmiękła ale jednocześnie pozostała jędrna. Całość powinna być świeże i lekka. Dodajemy sok z limonki i próbujemy, możemy ewentualnie dosolić do smaku. Danie podajemy z ryżem i ostrą papryką, udekorowane szczypiorkiem.
Smacznego!