Tnij ryzyko
Choroby układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, nowotwory, choroby nerek i płuc to najczęstsze schodzenia powodujące, że choroba COVID-19 może przebiegać ciężko, zagrażając życiu. Dieta wegańska może pomóc unormować masę ciała, wspomóc leczenie cukrzycy, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko ciężkiego przebiegu COVID – 19.
Zbilansowana dieta wegańska oznacza również, że zgodnie z przełomowym badaniem, prawdopodobieństwo wystąpienia ciężkich objawów w przypadku zakażenia COVID-19 jest o 73% mniejsze.
Badanie ZOE COVID, wykazało, że diety roślinne obniżają ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 oraz mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania o 10%.
* Emami i in., 2020; Finer i in., 2020; Yang i in., 2020; Wang i in., 2020; Zheng i in., 2020; Zhou i in., 2020
** Kim i in., 2021
* Merino i in., 2021,
Jadłospis dostępny tutaj
Spróbuj wegańskiego jadłospisu przez tydzień, dzięki naszemu wyselekcjonowanemu 7-dniowemu planowi posiłków, kompletnej liście zakupów i wszystkim wskazówkom których potrzebujesz, aby Twój jadłospis był zbilansowany. Jadłospis został stworzony przez dietetyka i jest pełnowartościowy.
Problem społeczeństwa – nadmierna masa ciała, która może okazać się zabójcza Otyłość powoduje, że układ odpornościowy jest stale przeciążany, co osłabia odpowiedź immunologiczną na wirusy. Utrudnia również organizmowi pozbycie się wirusa, więc pozostaje on w organizmie dłużej i może powodować powikłania.
Otyłość podwaja ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 – co najmniej dwukrotnie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia objawów zagrażających życiu i potrzeby wspomagania oddychania w porównaniu z osobami, które nie są otyłe.
Według badań, dieta wegańska może zmniejszyć ryzyko zawału serca o 40%, udaru mózgu o 29%, ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego (otyłość brzuszna, wysoki poziom cholesterolu LDL i glukozy we krwi) o 50%, a ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 również o 50%
Przejście na weganizm nie prowadzi automatycznie do idealnej masy ciała, ale wegańska pełnowartościowa dieta jest dobrym sposobem, aby w połączeniu z ujemnym bilansem energetycznym dążyć do normalizacji masy ciała. W tym procesie zmniejsza również przewlekłe stany zapalne organizmu oraz pomaga zapobiegać i leczyć wiele przewlekłych problemów zdrowotnych.
O jakich składnikach i produktach w diecie należy pamiętać, aby utrzymać odporność na jak najwyższym poziomie?
Probiotyki
Są to żywe mikroorganizmy, które przy podaniu w odpowiedniej ilości dają gospodarzowi korzyści zdrowotne. Coraz więcej badań pokazuje, że nieprawidłowa równowaga w składzie mikrobioty jelitowej jest związana z ogólnym stanem zdrowia i zwiększonym ryzykiem zachorowań.
Probiotyki poza wzmacnianiem układu odpornościowego biorą także udział w produkcji przeciwciał, mogą pobudzać komórki odpornościowe (m. in. limfocyty T) i wzmacniać barierę komórek nabłonkowych.
We wspieraniu odporności najlepiej sprawdzą się probiotyki wieloszczepowe, w szczególności zawierające szczepy Lactobacillus i Bifidobacterium.
Źródła bakterii probiotycznych w żywności: produkty kiszone, jogurty roślinne z dodatkiem bakterii probiotycznych, niektóre soki warzywne.
Kwasy omega – 3
Badania wykazały, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają silne działanie immunomodulujące i mogą być skuteczne w walce z przewlekłym stanem zapalnym organizmu, a tym samym przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka występowania infekcji.
Źródła kwasów omega-3 w żywności: zielone części roślin jadalnych, siemię lniane, olej sojowy, lniany, rzepakowy (nierafinowane), orzechy włoskie, nasiona chia, niektóre nasiona roślin strączkowych.
Witamina D
Niedobór witaminy D przekłada się na zwiększone ryzyko infekcji, a niedobory tej witaminy stwierdza się aż u 90% Polaków.
Źródła witaminy D: zalecana suplementacja w okresie od początku października do końca kwietnia; 80% to endogenna synteza w organizmie.
Witamina C
W przypadku niedoboru witaminy C jednym z objawów jest osłabienie i zwiększona podatność na infekcje.
Źródła witaminy C w żywności: warzywa i owoce – natka pietruszki, czarna porzeczka, kiwi, czerwona papryka, warzywa kapustne, truskawki, owoce cytrusowe.
Inne witaminy i składniki mineralne
Inne witaminy oraz składniki mineralne mogą także wpływać na odporność organizmu.
Do takich witamin należą witamina A, E, B5, B12 i kwas foliowy, natomiast do składników mineralnych – magnez (niedobór przyczynia się do ogólnego osłabienia organizmu), żelazo, cynk i jod.
W codziennej diecie warto zwrócić także uwagę na odpowiednią zawartość przeciwutleniaczy (obecne między innymi w owocach jagodowych i zielonych warzywach), karotenoidów (marchew, szpinak, pomidory, czerwona papryka) oraz polifenoli (kakao, warzywa, owoce, orzechy). Poza tym, dieta powinna zawierać odpowiednią ilość białka, tłuszczy, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Przewlekły, zbyt ujemny bilans kaloryczny sprzyja infekcjom.
Pliki do pobrania: