Standard – Full Width Version
Suplementacja na diecie roślinnej
- 07 marca, 2023
- by
- bok
Czy zatem potrzebna jest suplementacja? Czym powinniśmy uzupełniać swoją codzienną dietę i w jakich ilościach? O tym przeczytacie w poniższym artykule.
Witamina B12Dieta wegańska wymaga suplementacji witaminą B12, ponieważ nie znajdziemy jej w produktach roślinnych. Jest ona potrzebna do pracy układu nerwowego i procesu krwiotworzenia. Niedobór lub niski poziom tej witaminy w organizmie prowadzi do anemii megaloblastycznej, a także do podwyższonego stężenia homocysteiny we krwi. Wbrew...
Kasza jaglana: właściwości i zastosowanie
- 07 marca, 2023
- by
- bok
Jagły, pochodzące z ziaren obłuskanego prosa, wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej Polaków, stają się coraz bardziej popularne. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w wiele cennych składników odżywczych, a przede wszystkim są polecane dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu.
Proso – pochodzenie
Proso to jedno z najstarszych zbóż uprawianych na terenach azjatyckich i afrykańskich. Chlebem z prosa zajadali się Mongołowie, jak również Tatarzy krymscy, narody kaukaskie, czy inne plemiona koczujące za Uralem. W ten sposób proso zawitało również do Polski.
Walorami kaszy...
Co jest nie tak z jajkami?
- 17 lutego, 2023
- by
- bok
Częste pytanie, które słyszę jako dietetyk (oczywiście zaraz po „Skąd bierzesz białko?”) to „Co jest nie tak z jajkami?”
Od czego by tu zacząć? Zacznijmy od oczywistych faktów na temat jajek. Jajka nie zawierają błonnika, a około 70% kalorii pochodzi z tłuszczu, którego większa część to tłuszcze nasycone. Są też napakowane cholesterolem – około 213 miligramów w średniej wielkości jajku. Dla przykładu, osoby cierpiące na cukrzycę, choroby układu krążenia lub hipercholesterolemię powinny spożywać mniej niż 200 miligramów cholesterolu dziennie.
A ludzie sami...
Chia – cud w ziarnach
- 17 lutego, 2023
- by
- bok
Chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Wiedziano już o tym co najmniej 3500 lat p.n.e., gdy Aztekowie włączyli je do swojej codziennej diety. Teraz, w XXI wieku, nasiona chia zostały zaliczone do elitarnego grona pokarmów Super foods i przeżywają swoją drugą młodość również w polskiej kuchni. Nic dziwnego…
Jakie są właściwości nasion szałwii hiszpańskiej?
Zapobiegają stanom zapalnym, Wspomagają walkę z depresją, Poprawiają pamięć i koncentracjęSą one najlepszym źródłem kwasów omega 3, wapnia, przeciwutleniaczy i błonnika. Ilość kwasów tłuszczowych omega-3, których zawartość w jednej...
Niedobór żelaza? Nie martw się na zapas
- 17 lutego, 2023
- by
- bok
Musisz jeść czerwone mięso, żeby dostarczyć sobie odpowiednią ilość żelaza – to mit. Badania sugerują, że weganie spożywają więcej żelaza niż osoby odżywiające się w sposób tradycyjny i wegetarianie. Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne twierdzi, że niedobór żelaza nie jest bardziej powszechny wśród wegetarian niż u mięsożerców. Jednak mit wciąż zwycięża.
Jesteś zmęczony, apatyczny, bez wyrazu? Żelazo jest istotnym składnikiem hemoglobiny, czyli pigmentu w krwinkach czerwonych, który transportuje tlen do wszystkich części ciała. Jeśli spożycie żelaza jest niskie, poziom hemoglobiny może spaść, powodując...
Proste wskazówki na wyostrzenie umysłu
- 17 lutego, 2023
- by
- bok
Z badań przeprowadzonych w Holandii wynika, że kwas foliowy może pomóc w zwiększeniu potencjału umysłowego u osób po pięćdziesiątym roku życia. Osoby, które w czasie trwającego trzy lata badania przyjmowały kwas foliowy w dawce 800 mikrogramów dziennie, wypadły znacznie lepiej w wielu testach sprawności umysłowej niż osoby otrzymujące placebo.
Zgodnie z zaleceniami brytyjskiego rządu dorośli powinni przyjmować 200 mikrogramów kwasu foliowego dziennie, a większość osób jest w stanie dostarczyć sobie wystarczającą jego ilość, prowadząc zróżnicowaną i...