Jak zapewnić dziecku odpowiednią ilość wapnia na diecie roślinnej?
- 26 czerwca, 2023
- by
- bok
Wapń w organizmie człowieka pełni nie tylko rolę budulcową w układzie kostnym, ale także odgrywa istotną funkcję w przewodzeniu impulsów nerwowych, pracy mięśni, procesie krzepnięcia krwi, regulacji ciśnienia tętniczego krwi oraz pracy serca. Spożycie wapnia w Polsce jest niskie i wynosi średnio 598 mg/dobę, co stanowi około 60% ilości zalecanej. Konsekwencją długotrwałego niedoboru wapnia w diecie dzieci może być krzywica, natomiast u ludzi dorosłych – osteomalacja oraz osteoporoza. Niedobór wapnia może prowadzić również do zwiększonej pobudliwości organizmu, zaburzeń neurologicznych, tężyczki, wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Zapotrzebowanie na wapń w różnych grupach wiekowych przedstawia się następująco:
· Niemowlęta (0-1 r.ż.)-200-260 mg
· Dzieci (1-3 r.ż.)-700 mg
· Dzieci (4-9 r.ż)-1000 mg
· Młodzież (10-18 r.ż.)-1300 mg
· Dorośli-1000 mg
· Kobiety w ciąży i karmiące-1000-1300 mg
· Kobiety po 50. roku życia-1200
· Osoby po 65 roku życia-1200 mg
W przeciętnej diecie osoby dorosłej zapotrzebowanie na wapń (1000 mg) można pokryć np. poprzez spożycie 2 szklanek mleka oraz 2 plastrów sera gouda. Osoby nie spożywające mleka i jego przetworów powinny zadbać o odpowiednią podaż wapnia z innych produktów spożywczych. Można osiągnąć to poprzez włączenie do jadłospisu produktów takich jak napoje roślinne fortyfikowane wapniem (np. sojowy, migdałowy). Dodatkowo warto zadbać o odpowiednią podaż zielonych warzyw, takich jak jarmuż, brokuły, brukselka, orzechy i pestki zawierające wapń (np. pestki słonecznika, pasta sezamowa-tahini czy migdały). Dobrym uzupełnieniem mogą być także suszone owoce (np. figi). Odpowiednią podaż wapnia w diecie roślinnej można zapewnić spożywając np. (łącznie):
· 1,5 szklanki napoju roślinnego wzbogaconego wapniem
· 2 garści jarmużu
· 1 szklanka fasoli
· 1 szklanka ugotowanych brokułów
· 3 figi suszone
· garść migdałów
· 1/3 kostki tofu
lub
· 2 pomarańcze
· 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
· 1 szklanka napoju roślinnego fortyfikowanego wapniem
· 2 łyżki masła sezamowego
· 3 łyżki nasion chia
· 1.5 szklanki surowej kapusty pekińskiej
Zawartość wapnia w wybranych produktach spożywczych przedstawiono w poniższej tabeli:
Produkt | Zawartość wapnia (mg/100 g produktu) |
Mak | 1266 |
Figi suszone | 203 |
Migdały | 239 |
Nasiona sezamu | 114 |
Nasiona słonecznika | 131 |
Tofu | 200-420 |
Napój roślinny wzbogacone wapniem | 120 |
Soja, nasiona suche | 240 |
Fasola biała, nasiona suche | 163 |
Jarmuż | 157 |
Płatki owsiane | 54 |
Nasiona chia | 631 |
Morele suszone | 139 |
Amarantus | 159 |
Masło sezamowe tahini | 426 |
Karob | 348 |
Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis dla dziecka w wieku 13-36 miesięcy zawierający 741 mg wapnia:
Śniadanie
Owsianka z nasionami chia:
Płatki owsiane-20 g
Mleko roślinne bez cukru wzbogacone wapniem (np. sojowe) 200 g
Nasiona chia-10 g (1 łyżka)
Kiwi-jedna sztuka
Migdały-kilka sztuk (pół łyżki)
Zawartość wapnia: 355,1 mg
II śniadanie
Koktajl:
Pomarańcza-1 sztuka
Siemię lniane-1 łyżka 10 g
Jarmuż-garść
Składniki blendujemy, dodajemy świeżo zmielone siemię lniane.
Zawartość wapnia: 105,5 mg
Obiad
Fasolka po bretońsku:
Fasola biała 45 g
Papryka czerwona 30 g
Cebula – ¼ sztuki
Kukurydza konserwowa 20 g
Koncentrat pomidorowy, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz
Oliwa z oliwek 10 g
Fasolę moczymy przez noc, następnie ją gotujemy. Dodajemy liść laurowy. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Do gotującej się fasoli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, zeszkloną cebulę i kukurydzę. Wrzucamy majeranek, dodajemy pół łyżeczki koncentratu pomidorowego. Doprawimy do smaku.
Zawartość wapnia: 91 mg
Podwieczorek
Zupa krem z brokułów:
Brokuły-200g
Ziemniak-50g
Olej lniany-1 łyżka 10 g
Warzywa dokładnie umyć, pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko, doprawić do smaku. Na koniec dodać olej.
Zawartość wapnia: 103 mg
Kolacja
Kanapka z hummusem:
Chleb żytni razowy-30g
Hummus-20g
Pomidor-150g
Figa suszona-1 sztuka
Hummus:
250 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki pasty sezamowej-tahini
1 łyżka świeżego soku z cytryny,
przyprawy: sól, pieprz, mielony kumin
Zmiksować ciecierzycę z tahini, sokiem z cytryny i doprawić.
Zawartość wapnia: 86,8 mg
Bibliografia:
1. Normy żywienia człowieka dla populacji Polski. Jarosz M. (red.) Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2017, 204-206.
2. Brzozowska A., Składniki mineralne, w: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, red. Gawęcki J., Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2012, 228-234
3. Szponar L., Sekuła W., Rychlik E. i wsp., Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. IŻŻ, Warszawa, 2003.
4. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2012
5. http://www.vrg.org/nutrition/calcium.php
https://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=https://www.facebook.com/vivazdrowie&width=290&colorscheme=light&show_faces=true&connections=&stream=true&show_border=true&header=true&height=942