Nawet jeden plasterek bekonu dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Według najnowszych badań spożywanie nawet niewielkiej ilości czerwonego bądź przetworzonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

U osób, które spożywały 76 gramów czerwonego bądź przetworzonego mięsa na dzień – czyli tyle, ile znajduje się w przeciętnym burgerze z wołowiną i ile powinno się spożywać zgodnie z aktualnymi wytycznymi żywieniowymi – stwierdzono o 20% większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w porównaniu z badanymi, którzy spożywali około 21 gramów na dzień, odpowiadających jednemu plastrowi szynki.

Naukowcy odkryli również, że przetworzone mięso, takie jak parówki czy bekon, jest bardziej niezdrowe niż czerwone mięso – ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrastało o 20% na każde 25 gramów przetworzonego mięsa (tyle waży np. cienki plasterek bekonu) spożywanego codziennie, a o 19% na każde 50 gramów czerwonego mięsa (cienki plasterek pieczeni wołowej bądź jadalna część kotletów jagnięcych).

– Wygląda na to, że niewielkie ilości przetworzonego mięsa mają taki sam wpływ na zdrowie jak duże ilości czerwonego mięsa – powiedział Tim Key, współautor badania i wicedyrektor instytutu Epidemiologii Nowotworów na Uniwersytecie Oksfordzkim.

Według brytyjskiego National Health Service (NHS) plasterek szynki zawiera 23 gramy przetworzonego mięsa, a 200 gramów grillowanego steku – 163 gramy czerwonego mięsa.

Organizacja Cancer Research UK, która częściowo ufundowała badanie, twierdzi, że osoby, które spożywają więcej niż 90 gramów (waga po ugotowaniu) czerwonego bądź przetworzonego mięsa dziennie powinni zmniejszyć spożycie do 70 gramów – tyle wynosi przeciętne dzienne spożycie w Wielkiej Brytanii.

Badanie, które opublikowano w „International Journal of Epidemiology”, opisuje wyniki obserwacji diety prawie pół miliona Brytyjczyków w wieku 40 – 69 lat. Sposób odżywiania się tych osób badano średnio przez okres pięciu lat. W tym czasie 2609 uczestników zachorowało na raka jelita grubego.

Dowodów wciąż przybywa

Opisane powyżej najnowsze badanie stanowi jeden z wielu dowodów naukowych, które ukazują zależność między spożywaniem czerwonego i przetworzonego mięsa a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

– Wyniki naszych badań wykazują, że osobom, które jedzą czerwone i przetworzone mięso cztery razy w tygodniu lub częściej, zagraża większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż osobom, które jedzą czerwone i przetworzone mięso mniej niż dwa razy w tygodniu – twierdzi Key.

Key powiedział również, że poprzednie badania przeprowadzono w latach 90., ale „od tego czasu dieta populacji uległa zmianie, dlatego też nasze badanie zawiera aktualne dane, które odnoszą się do obecnej konsumpcji mięsa”.

Naukowcy odkryli też, że czynnikiem, który również zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, jest alkohol. Natomiast błonnik w chlebie i płatkach śniadaniowych pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na te typy raka jelita grubego, które zaczynają się w okrężnicy bądź odbytnicy.

Według American Cancer Society w Stanach Zjednoczonych rak jelita grubego jest trzecim najpowszechniejszym rodzajem raka, nie licząc raka skóry. Przewiduje się, że w 2019 roku około 51 020 osób umrze z powodu tej choroby.

Według Cancer Research UK w Wielkiej Brytanii rak jelita grubego jest trzecim najpowszechniejszym rodzajem raka wśród kobiet i mężczyzn.

W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że istnieje wystarczająco dużo dowodów na to, aby zaklasyfikować przetworzone mięso jako „karcinogenne dla ludzi”, jak piszą autorzy badania. Natomiast czerwone mięso zostało zaklasyfikowane jako „prawdopodobnie karcinogenne dla ludzi”.

Dr Gunter Kuhnle, starszy wykładowca na University of Reading, który specjalizuje się w zdrowym odżywianiu, twierdzi, że opisany wyżej projekt badawczy jest „największym badaniem, jakie kiedykolwiek przeprowadzono w Wielkiej Brytanii”.

Kuhnle, który nie brał udział w badaniu, stwierdził, że wyniki „potwierdzają wcześniejsze odkrycia, według których spożywanie zarówno czerwonego, jak i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego”.

Dr Julie Sharp, kierownik do spraw informacji zdrowotnych w organizacji dobroczynnej Cancer Research UK, twierdzi, że rządowe wytyczne na temat czerwonego i przetworzonego mięsa są „ogólnymi zaleceniami zdrowotnymi, a to badanie przypomina nam, że redukując spożycie tych produktów, zmniejszamy również ryzyko zachorowania na raka jelita grubego”.

 

https://tiny.pl/tj166

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.