Bigos z kapusty z młodymi ziemniakami

 
Składniki:
- ok. 1,5kg kapusty
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 250g przecieru pomidorowego
- 1 średnia marchewka
- pół cebuli
- sól, pieprz do smaku
- łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- spora garść koperku + mała garstka do dekoracji
- ziemniaki - wg uznania :)
 
1. Kapustę siekamy w ok. 2cm kawałki.
2. Jeśli używamy niemłodej kapusty - wrzucamy ją do garnka, dodajemy ok. pół szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym gazie do momentu aż kapusta zmięknie, ale nie do końca - musi być jędrna :) U mnie około 30-40 minut. 
3. Cebulę siekamy w drobną kostkę a marchewkę wzdłuż na pół i w plasterki.
4. Z kapusty odlewamy 90% wody, dodajemy cebulę, marchewkę, przyprawy i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
5. Dajemy wszystkiemu zmięknąć. U mnie około 30 minut. 
6. Gotujemy uznaną przez siebie ilość ziemniaków w osolonej wodzie.
7. Podajemy taki bigos na ziemniakach, dekorujemy koperkiem. 
 
Przepis jest na 4 naprawdę spore porcje :)
 
 
Autorka:

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.