Przepisy kulinarne

Klasyczne kruche ciasto z wiśniami

Lubię wracać do smaków z dzieciństwa. Takich sezonowych potraw, które w moim domu pojawiały się cyklicznie, zawsze w określonej porze roku. Dlatego dziś mam dla Ciebie przepis na kruche ciasto z wiśniami. Bardzo klasyczne ciasto na lato, oczywiście wegańskie :)

Uniwersalny przepis na kruche ciasto (na tortownicę 24 cm + kruszonka):

250 g mąki pszennej + mąka na podsypanie

4 łyżki oleju kokosowego ściętego

3-4 łyżki mleka roślinnego lub zimnej wody

4 łyżki cukru pudru (dla wersji na słodko)

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

ok. 2 ½ szklanki wypestkowanych wiśni, lekko odciśniętych z nadmiaru soku

2-3 łyżki cukru

Połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrób na plastyczną masę. Odłóż do zamrażalnika na ok. 10 min niewielką część ciasta na kruszonkę (kawałek wielkości jabłka). Resztę ciasta rozwałkuj na grubość ok. 5-7 mm, na wielkość tortownicy + 2 cm. Podsypuj ciasto mąką, żeby się nie kleiło do blatu i do wałka. Tortownicę/blachę posmaruj olejem i posyp delikatnie bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do tortownicy, uformuj boki i w kilku miejscach na spodzie zrób dziurki widelcem. Wyłóż na ciasto wiśnie i posyp je cukrem. Możesz dać jedną lub dwie warstwy wiśni tak, jak lubisz najbardziej. Teraz zrób kruszonkę, czyli zetrzyj na tarce lub skrusz palcami ciasto, które chłodziło się w zamrażalniku. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180’ C, przez ok. 30 min. Gotowe i ostudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

Jeżeli zostanie Ci trochę kruchego ciasta, możesz upiec z niego ciasteczka, albo zamrozić na kolejny raz.

Przepis autorstwa: https://www.instagram.com/czterysiostry/

Bigos z kapusty z młodymi ziemniakami

 
Składniki:
- ok. 1,5kg kapusty
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 250g przecieru pomidorowego
- 1 średnia marchewka
- pół cebuli
- sól, pieprz do smaku
- łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- spora garść koperku + mała garstka do dekoracji
- ziemniaki - wg uznania :)
 
1. Kapustę siekamy w ok. 2cm kawałki.
2. Jeśli używamy niemłodej kapusty - wrzucamy ją do garnka, dodajemy ok. pół szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym gazie do momentu aż kapusta zmięknie, ale nie do końca - musi być jędrna :) U mnie około 30-40 minut. 
3. Cebulę siekamy w drobną kostkę a marchewkę wzdłuż na pół i w plasterki.
4. Z kapusty odlewamy 90% wody, dodajemy cebulę, marchewkę, przyprawy i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
5. Dajemy wszystkiemu zmięknąć. U mnie około 30 minut. 
6. Gotujemy uznaną przez siebie ilość ziemniaków w osolonej wodzie.
7. Podajemy taki bigos na ziemniakach, dekorujemy koperkiem. 
 
Przepis jest na 4 naprawdę spore porcje :)
 
 
Autorka:

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.