Spaghetti z sosem buraczkowym

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 ugotowane buraki
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego koperku
  • 0,5 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki kozieradki (opcjonalnie)
  • Pół szklanki płatków drożdżowych
  • 1/3 szklanki napoju roślinnego
  • 3 łyżki oleju
  • Sól do smaku
  • 3 łyżki nasion słonecznika

Wykonanie:

  • Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostkę buraki i dusić razem na małym ogniu.
  • Dodać pokruszone tofu i wszystkie pozostałe składniki.
  • Zblendować na gładką masę.
  • Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
  • Sos buraczany wymieszać z makaronem, podawać posypane słonecznikiem.

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.