Grochówka jak z kotła

  • 400 gramów grochu
  • 2-3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

  • Groch płuczemy w sicie i moczymy w gorącej wodzie co najmniej 3 godziny.
  • Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.
  • Warzywa kroimy w kosteczkę.
  • W garnku rozgrzewamy olej, około 5 łyżek, podsmażamy na nim cebulę, czosnek, liście laurowe, wędzoną paprykę i kozierdkę.
  • Po około 5 minutach dodajemy groch razem z wodą, w której był moczony oraz dodatkowe 2 szklanki wody.
  • Dodajemy warzywa i wszystko dobrze mieszamy.
  • Wlewamy sos sojowy i gotujemy około 1,5 h na małym ogniu.
  • Po tym czasie dodajemy lubczyk, majeranek, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Podajemy z chrupiącym pieczywem.

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.