Zupa krem z dyni na mleczku kokosowym

Składniki: 

  • 1 mała dynia piżmowa lub hokkaido
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • Cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Łyżeczka papryki słodkiej
  • Łyżeczka suszonej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Olej rzepakowy
  • Grzanki z czerstwego pieczywa



    Wykonanie:

    Dynię kroimy na 4 - 5 części, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Upieczoną dynię obieramy z skórki, blendujemy. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy posiekaną cebulę, papryczkę chili i czosnek. Dodajemy puree z dyni, mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy z sosem sojowym. Blendujemy wszystkie składniki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody. Podajemy z grzankami.

 

 

Korzystając z naszej strony, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies . Zaktualizowaliśmy naszą politykę przetwarzania danych osobowych (RODO). Więcej o samym RODO dowiesz się tutaj.